Felul in care aratam, ne simtim si performam in fiecare zi are legatura cu alimentatia noastra si din acest motiv, consumatorii incep sa se gandeasca la sanatate si starea de bine si din perspectiva holistica. Cei mai multi dintre noi doresc sa imbunatateasca aceste aspecte ale vietii si recunosc rolul pe care il joaca o nutritie buna. Acum ca ne aflam la inceput de an, Susan Bowerman, M.S., R.D., CSSD, CSOWM, FAND, senior director of Worldwide Nutrition Education and Training, Herbalife Nutrition prezinta cateva tendinte in materie de nutritie pentru 2023.

Alimentatia pe baza de plante: avand in vedere atat sustenabilitatea cat si risipa alimentara
Indiferent daca dieta pe care o alegi este vegana, vegetariana sau flexitariana – alimentatia bazata pe plante nu se va demoda prea curand. Dietele pe baza de plante nu sunt o noutate, dar tot mai multe produse devin din ce in ce mai populare pentru a-i atrage pe cei care ii recunosc beneficiile nu numai pentru organism, ci si pentru sanatatea planetei. Alimentele vegetale sunt bogate in nutrienti, furnizandu-i din abundenta in raport cu costul lor caloric. Fructele, legumele, fasolea si cerealele integrale sunt surse extraordinare de vitamine, minerale si fitonutrienti, iar acestea sunt in mod natural lipsite de colesterol. Majoritatea contin si o cantitate destul de mare de fibre, care ajuta la imbunatatirea sanatatii intestinale si la buna functionare a tractului digestiv, ceea ce poate sustine imunitatea si poate reduce inflamatia.
Personalizarea
Consumatorii se indeparteaza de abordarea universala pentru gestionarea obiectivelor legate de dieta. Nutritia personalizata sau de precizie – care utilizeaza dieta si stilul de viata, precum si biomarkerii individuali pentru a dezvolta sugestii alimentare sanatoase si relevante pentru fiecare persoana in parte – continua sa castige teren. Piata globala de nutritie personalizata a fost evaluata la 14.612,1 milioane de dolari in 2021 si se preconizeaza ca va ajunge la 37.286,9 milioane de dolari pana in 2030 – de aproape trei ori mai mult decat in 2021, potrivit studiilor. Acest fenomen este deosebit de puternic in randul milenialilor si al generatiei Z, dintre care 49% si respectiv 37% si-au exprimat o preferinta puternica pentru produse, servicii sau aplicatii care valorifica datele personale pentru a personaliza experienta consumatorului (McKinsey).
Exista mai multi factori care determina modul in care poate fi personalizata alimentatia unei persoane. Pe masura ce diferitele forme de evaluare personalizata devin tot mai raspandite, avem mai multe informatii despre noi insine care pot fi folosite pentru a ne personaliza alimentatia in vederea imbunatatirii sanatatii sau a atingerii unor obiective specifice -nivelul de activitate fizica, cat de mult si ce mananci, varsta – sunt factori care contribuie la personalizare. Iar acum putem sa determinam si raspunsurile individuale la anumite componente ale dietei, aceste informatii putand fi folosite pentru o abordare mult mai personalizata.
Nutritia functionala
O alta tendinta pe care o observam este cresterea cererii de produse si alimente care vizeaza mai multe dimensiuni ale starii de bine. Consumatorii devin din ce in ce mai avizati in ceea ce priveste nutritia si, astfel, devin mai proactivi in legatura cu ingrijirea propriei sanatati, fiind in cautarea unor modalitati de a-si imbunatati sanatatea prin intermediul alimentelor functionale – alimente care ofera beneficii dincolo de simpla lor valoare nutritiva. Fructele, legumele, fructele cu coaja lemnoasa, semintele si cerealele integrale bogate in nutrienti sunt considerate alimente functionale. Dar alimente functionale pot fi si cele imbogatite cu vitamine, minerale, fitonutrienti, probiotice sau fibre.
De exemplu, consumatorii de astazi cauta produse care sustin sanatatea fizica si mintala deopotriva. Printre acestea se numara ceaiurile din plante care au o aroma deosebita, dar care pot avea si efecte calmante sau pot favoriza un somn mai bun. Colagenul este un ingredient foarte popular care isi face loc in multe alimente functionale si este cunoscut pentru ca sustine sanatatea oaselor, imbunatatind in acelasi timp aspectul exterior al parului, pielii si unghiilor.
Alimente care contribuie la sanatatea tractului intestinal
Interesul consumatorilor pentru un microbiom intestinal sanatos va continua sa creasca in 2023. O dieta bogata in fibre prebiotice favorizeaza dezvoltarea bacteriilor bune (probiotice) in tractul digestiv si ajuta la promovarea unui echilibru adecvat al microbiotei. Probioticele se gasesc in mod natural in alimente precu kefir, tempeh, miso si legume fermentate murate, dar sunt tot mai prezente si intr-o varietate de alimente functionale si suplimente.
Se asteapta o crestere in piata a produselor care contin atat prebiotice, cat si probiotice, precum si o gama din ce in ce mai larga de probiotice care vizeaza probleme de sanatate specifice.
Vor exista mai multe produse pentru probleme digestive specifice – de exemplu, mai multe produse fara gluten si produse adecvate pentru un plan cu continut scazut de FODMAP.
Glutenul este o proteina care se gaseste in principal in grau, dar si in orz, secara si in cerealele inrudite cu graul (precum spelta). Persoanele diagnosticate cu intoleranta la gluten (boala celiaca) trebuie sa evite orice fel de gluten.
O dieta saraca in FODMAP este adesea recomandata persoanelor care sufera de sindromul colonului iritabil, care poate provoca dureri de stomac si balonare. FODMAP este acronimul de la “fermentable oligo-, di-, and monosaccharides and polyols” (“oligo-, di-, monozaharide si polioli fermentabili” si se refera la anumiti carbohidrati care sunt dificil de digerat pentru multe persoane. Astfel, acesti compusi sunt descompusi de bacteriile intestinale, eliberand gaze in acest proces. Dieta cu continut scazut de FODMAP este destul de restrictiva, dar produsele alimentare cu nivel redus de FODMAP incep sa fie disponibile in magazine, facand dieta mai usor de gestionat.
Dietele care favorizeaza sanatatea tractului intestinal sunt, de asemenea, din ce in ce mai populare, datorita efectelor pe care un microbiom sanatos le are asupra sanatatii generale a creierului. Creierul si tractul digestiv comunica constant. De fapt, dovezile sugereaza ca, atunci cand microbiomul interactioneaza cu sistemul nervos central, chimia creierului este reglata si influenteaza sistemele neuroendocrine asociate cu raspunsul la stres, anxietatea si functia memoriei. Expertii sunt de acord ca exista o „constientizare” a microbiomului intestinal la nivelul creierului, iar pe de alta parte aceste bacterii pot influenta perceptia noastra asupra lumii si ne pot modifica comportamentul, concluzia fiind: cu cat mancam mai sanatos, cu atat mai buna este sanatatea noastra mintala.
*Produsele Herbalife Nutrition sunt disponibile doar prin intermediul Distribuitorilor Independenti Herbalife care pot fi contactati accesand herbalife.ro.
Lasă un comentariu