Care este cel mai consumat mic dejun?
Cand suntem copii punem multe intrebari, exasperandu-i pe adulti cu „De ce…?”. Apoi, pe masura ce crestem, acceptam lucrurile asa cum sunt, fara comentarii. Nu-i asa ca nu te-ai intrebat niciodata de unde vine denumirea de ‚cereale’? Iti spunem noi: de la Ceres, zeita romana a recoltei si graului. Mai stiai ca in Evul Mediu micul dejun era considerat un pacat, fiindca era asociat – din motive religioase – cu incheierea perioadei de post de peste noapte (Breakfast = breaking the fast)? Crestinii considerau masa luata dimineata a fi dovada lacomiei si incapacitatii de a te abtine de la mancare si numai cei care nu prestau munca fizica (copii, batrani, bolnavi) erau scutiti de apelativul ‚pacatos’. Nici nobilimea nu manca dimineata – ca sa se diferentieze de cei saraci – abia din secolul al XV-lea micul dejun fiind adoptat si de catre nobili si burghezi.
Astazi micul dejun favorit este reprezentat de cereale, inventate in 1863 de catre doctorul James Caleb Jackson si compuse din faina integrala de grau si apa. Iar daca te intrebam de ce iti plac cerealele, probabil ca raspunsul tau ar fi urmatorul: au efecte benefice asupra sanatatii si contribuie la o greutate corporala echilibrata. Insa stiai ca adaugand lapte in cereale, crezand ca ti-ai ‚rezolvat’ doza zilnica recomandata de calciu, practic nu permiti absorbtia calciului? Motiv pentru care Sano Vita iti recomanda bauturile vegetale (din soia, seminte de in, orez, migdale, nuca de cocos), caci hidratand corect cerealele, elimini acidul fitic din cauza caruia subtantele nutritive si enzimele nu sunt asimilate la nivel intestinal.
Conform studiului Kantar TNS musli Sano Vita se afla pe locul I in topul celor mai consumate branduri de cereale si pe locul II in ceea ce priveste notorietatea, primind si medalia QUDAL pentru cel mai bun nivel de calitate. Insa aceasta afacere de familie 100% romaneasca s-a confruntat in 23 ani existenta cu multe provocari, fiind prima companie din Romania care a propus cerealele pentru micul dejun. Si iata ca azi pentru 9 din 10 romani (din mediul urban) reprezinta micul dejun favorit, pe primul loc in topul preferintelor clasandu-se cerealele din porumb, urmate de cele de ovaz si grau.
Intrebarea pe care credem ca ti-o pui acum e: „Cu ce combin cerealele maine dimineata?” Apropo, pe langa bauturile vegetale, poti apela si la fructe, seminte, sau indulcitori naturali.
Lasă un comentariu