Editura Publisol adauga in portofoliul sau o aparitie editoriala remarcabila, „Fata in fata cu America”, de A. Adjubei, N. Gribaciov, L. Ilicev. Aceasta lucrare vine sa ofere cititorilor o perspectiva profunda si detaliata asupra interactiunilor dintre Est si Vest in perioada Razboiului Rece, printr-o analiza minutioasa a dialogurilor si intalnirilor dintre liderii sovietici si americani.
Cartea se bazeaza pe documente de arhiva si pe marturii ale celor care au fost direct implicati in evenimentele descrise, oferind astfel o imagine completa si autentica a dinamicii relatiilor dintre cele doua superputeri. Autorii, A. Adjubei, N. Gribaciov, si L. Ilicev, sunt recunoscuti pentru expertiza lor in domeniul istoric si diplomatic, iar in aceasta lucrare reusesc sa surprinda esenta unei ere definitorii pentru politica mondiala.
„Fata in fata cu America” exploreaza nu numai intalnirile oficiale si negocierile dintre liderii statelor, ci si influenta culturala si ideologica reciproca, oferind cititorilor o perspectiva larga asupra impactului acestor relatii asupra cursului istoric mondial. De la discutiile tensionate din culisele summiturilor internationale pana la schimburile de idei care au modelat politici globale, cartea este o marturie a complexitatii si a subtilitatilor diplomatiei internationale.
In septembrie 1959, Nikita Hrusciov, presedinte al Consiliului de Ministri al URSS si prim-secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, efectua la invitatia presedintelui SUA, Dwight Eisenhower, o vizita oficiala in Statele Unite ale Americii. Aceasta carte este povestea acelor zile, pe care propaganda sovietica a tesut-o cu multa determinare folosind formula consacrata: putin adevar, la care se adauga felurite alte ingrediente. In iulie 1959, cu ocazia Expozitiei Nationale Americane care urma sa se deschida in Parcul Sokolniki din Moscova, au avut loc o serie de intrevederi intre vicepresedintele SUA, Richard Nixon, si presedintele Consiliului de Ministri al URSS, Nikita Hrusciov. Intrevederile, cunoscute sub numele de Dezbaterea din bucatarie, au constituit un bun prilej pentru cei doi oameni politici sa aduca argumente in favoarea superioritatii sistemelor lor politice, dar si pentru o invitatie surprinzatoare pe care vicepresedintele american i-a transmis-o liderului de la Kremlin: sa viziteze Statele Unite.
In august 1959, presedintele Dwight Eisenhower a anuntat oficial vizita lui Hrusciov in SUA, care avea sa inceapa in 15 septembrie si sa dureze 13 zile. O vizita pentru care Hrusciov avea nevoie de o schimbare de imagine pentru a atenua impresia facuta in lumea libera de sumbra amenintare „Va vom ingropa!”, lansata in 18 noiembrie 1956 la o receptie la Ambasada Poloniei din Moscova in fata ambasadorilor tarilor occidentale. Mostra de atroce propaganda, Fata in fata cu America prezinta turul de forta al liderului de la Kremlin printr-o America ce se lasa sedusa de sarmul irezistibil al presedintelui rosu. Hrusciov este dezinvolt, atent la nuante, amabil, cuceritor chiar, dar si letal atunci cand o cer imprejurarile. Se pricepe la porumb, la porci, la computere, la otel, la absolut orice. Isi surclaseaza cu fiecare ocazie amfitrionii americani. Da sfaturi, cearta, incurajeaza, dar mai ales le aduce aminte gazdelor sale ca tara lui, marea Uniune Sovietica, este cea care a lansat primul sputnic si prima racheta care a ajuns pe Luna. Si ca, oricum, in sapte, poate zece ani, Uniunea Sovietica va depasi SUA la toate capitolele. Pentru ca acesta este mersul istoriei, credea el.
„Fata in fata cu America” este destinata nu doar pasionatilor de istorie si studii politice, ci si unui public larg, interesat de intelegerea fortelor care au modelat lumea contemporana. Lucrarea impresionanta reprezinta o contributie valoroasa la literatura de specialitate si un instrument esential pentru oricine doreste sa inteleaga mai bine perioadele de tensiune si colaborare care au definit a doua jumatate al secolului XX.
Cartea este disponibila pe site-ul editurii publisol.ro si in librarii.
Lasă un comentariu