Obezitatea si excesul de greutate sunt probleme majore de sanatate si principalele cauze de deces care pot fi prevenite in tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare. Obezitatea afecteaza in mod diferit barbatii si femeile, dar s-a demonstrat ca obezitatea reprezinta principalul factor de risc pentru bolile fizice si tulburarile de sanatate mintala la femei.
Obezitatea contribuie la riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer, mai ales cancerul de san, endometrial si cel al vezicii biliare iar in ceea ce priveste sanatatea reproductiva, obezitatea afecteaza negativ atat fertilitatea, cat si contraceptia.
In ceea ce priveste sanatatea mintala, obezitatea este strans legata de depresie, tulburari de anxietate, boli neurodegenerative si tulburari de somn.
O problema putin discutata in Europa, dar atent observata in SUA este ca persoanele care sufera de obezitate au o productivitate mai scazuta in campul muncii fata de persoanele normo-ponderale, intrucat au mult mai multe zile de concediu medical si raporteaza niveluri mai frecvente de burnout sau extenuare si au venituri salariale mai mici decat persoane normoponderale cu aceeasi vechime si experienta in munca.
Cori Gramescu, nutritionist si antrenor de pilates dezvaluie care sunt costurile ascunse ale obezitatii si mai ales cum le putem trata.
„Obezitatea este o boala complexa, rezultatul multor parti diferite ale vietii unei persoane care se intampla pe o perioada lunga de timp. Printre lucrurile care va pot afecta greutatea se numara:
- mediul familial – in perioada copilariei, parintii controleaza controleaza alimentatia si activitatea fizica a copiilor. Acest context familial ii poate influenta greutatea ca adult si exista multe studii care leaga gradul de sedentarism al mamei de cresterea in greutate a copiilor;
- mostenirea genetica, intrucat copiii cu parinti cu obezitate au predispozitie catre ingrasare;
- fluctuatiile metabolismului date de sarcina, alaptare, menopauza dar mai ales de dietele de slabire repetate si sedentarism;
- varsta (metabolismul incetineste pe masura ce imbatranim, dar mai important este faptul ca o data cu varsta devenim tot mai statici si mai sedentari, si din aceasta cauza, pe masura ce imbatranim, pierdem muschi) ;
- traume (femeile care se confrunta cu evenimente grave, negative in timpul copilariei si adolescenta, cum ar fi abuzul sau un parinte cu o problema cu alcoolul ori hartuirea sexuala, au mai multe sanse de suferi de obezitate in perioada adulta. De asemenea, femeile care experimenteaza un eveniment traumatic in orice moment si dezvolta tulburare de stres posttraumatic pot avea mai multe sanse sa se ingrase rapid dupa evenimentul respectiv si de a dezvolta obezitate);
- medicamentele (multe dintre medicamentele pe care femeile le iau zilnic, inclusiv medicamentele pentru afectiuni mintale, somn si hipertensiune arteriala, pot cauza cresterea in greutate sau ingreunarea slabirii. Daca luati orice medicament eliberat pe baza de reteta si va confruntati cu kilograme in plus, discutati cu medicul despre medicamentul prescris si despre posibilele alternative);
- somnul ( lipsa somnului si calitatea acestuia pot duce la cresterea in greutate. Cercetatorii cred ca acest lucru se poate datora faptului ca somnul de calitate scazuta va poate afecta nivelul hormonilor, ceea ce va poate afecta apetitul si alegerile alimentare).
Excesul de greutate si obezitatea cauzeaza indirect milioane de decese in fiecare an. S-a demonstrat ca pana si o scadere mica de in greutate (3% pana la 5% din greutatea corporala sau mai putin), poate ajuta la scaderea riscului de aparitie a unor probleme grave de sanatate.
„Obezitatea este o realitate complexa care nu afecteaza doar aspectul fizic, ci si intregul organism si starea noastra de bine. Prin urmare, este important sa avem un dialog deschis despre aceasta problema si sa intelegem cum afecteaza diverse aspecte ale vietii noastre, dar mai ales sa intelegem ca exista solutii la care putem apela pentru a ne elibera de aceasta povara.
Obezitatea poate aduce cu sine provocari semnificative, mai ales pentru mamele ocupate cu copii mici, unde timpul si resursele sunt adesea limitate. Insa, chiar si in aceste circumstante, exista solutii pragmatice pentru a imbunatati sanatatea si bunastarea. Printre cele mai comune probleme cu care se confrunta femeie care au un numar semificativ de kilograme in plus, se numara:
- oboseala cronica si dificultati de concentrare ;
- balonarea si arsurile gastrice, precum si probleme digestive in general (constipatie, hemoroizi);
- dificultati de miscare care se incadreaza in definitia dizabilitatilor fizice ( dureri de genunchi, de talpa, de spate si de gat). Cazaturile sunt mult mai frecvente in cazul persoanelor supraponderale si se vindeca mult mai greu, cauzand adeseori sechele permanente;
- incontinenta urinara;
- probleme de organizare si autoreglare emotionala sanatoasa;
- lipsa somnului.”, explica nutritionistul.
- Oboseala cronica – Una dintre consecintele majore ale obezitatii este oboseala cronica. Kilogramele in plus pun o presiune suplimentara asupra sistemului nostru cardiovascular, ducand la oboseala si dificultati de respiratie. In plus, datorita grasimii depuse cu precadere in jurul fetei si gatului, precum si a presiunii crescute data de greutatea toracelui si a sanilor, multe femei cu obezitate sufera in mod frecvent de apnee de somn.
Aceasta oboseala poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii. „Oboseala fizica si psihica sunt diferite, dar apar adesea impreuna. Epuizarea fizica repetata poate duce, in timp, la oboseala mentala. Somnul insuficent, mai ales atunci cand are loc pentru o perioada lunga de timp, poate duce, de asemenea, la oboseala cronica, dar si la nevoia de a manca suplimentar, in special alimente dense caloric, care elibereaza rapid energie. Specialistii recomanda ca adultii sa aiba 7-8 ore de somn in fiecare noapte. Potrivit unor cercetari, totusi, aproximativ 1 din 3 persoane din Statele Unite spun ca nu dorm suficient.
Ca sa poti gestiona un somn mai odihnitor cand te confrunti cu obezitate, urmatoarele masuri te pot ajuta semnificativ :
- renunta la fumat si nu bea alcool inainte de culcare;
- evita sa mananci dulciuri, fainoase, paste, patiserie sau cartofi prajiti dupa ora 15:00;
- nu mai bea cafea dupa ora 14:00;
- inainte de somn mergi la o plimbare in aer liber de 20 de minute si respira pe nas in timp ce mergi – te va ajuta sa iti imbunatatesti capacitatea respiratorie;
- practica zilnic yoga si exercitii de respiratie, in special respiratia alternata pe cate o nara;
- daca dormi pe spate, pune pe mai multe perne sau alege un recliner triunghiular ca sa diminuezi apneea de somn;
- incepe cat mai repede sa slabesti, chiar si o slabire de 10 kg va aduce o imbunatatire semnificativa a somnului tau.”
- Balonarea si arsurile gastrice – Doua probleme comune asociate cu obezitatea. Alimentatia incorecta si presiunea exercitata asupra sistemului digestiv pot cauza disconfort si afecta modul in care ne simtim dupa masa. “In mod paradoxal, recomandarile alimentare medicale in cazul gastritei reprezinta un plan alimentar foarte eficient in slabire, cata vreme este urmat sistematic :
- mananca legume gatite simplu la fiecare masa. Prioritizeaza coacerea in cuptor sau inabusirea. Cele mai “prietenoase” legume pentru persoanele cu un stomac sensibil sunt dovleceii, morcovii, spanacul, mazarea si lintea bine fierte, soia.
- consuma cereale integrale minim procesate – ovaz, hrisca, orez, quinoa.
- mananca peste si carne slaba, evita grasimile concentrate – ulei, lactate grase, carnea grasa- si gateste carnea la temperatura medie.
- mananca zilnic fructe intregi, care nu dau aciditate – banane, mere, gutui coapte, prune, pere.
- mananca lent, mestecand atent fiecare dumicat si implementeaza o structura fixa de 3 mese principale si 1-2 gustari. Mananca in liniste, fara telefon si televizor si evita sa tot rontai intre mese sau sa termini mancarea din farfuriile copiilor.
- pentru a scapa de constipatie, in paralel cu o dieta in care consumi zilnic cel putin 900 de grame de fructe si legume pe zi, un supliment de fibre solubile luat zilnic impreuna cu un pahar cu apa te va ajuta sa reglezi tranzitul digestive.
- renunta la cafea, bauturi carbogazoase, tigari si alcool.
- Dupa fiecare masa este foarte util sa faci o scurta plimbare de 10 minute pe jos, in ritm domol, ca sa ajuti digestia.
- O slabire corecta de doar 5-10 kilograme cu o dieta bazata pe multe legume, fructe, cereale integrale si carne slaba, te va ajuta sa iti reglezi tranzitul digestiv. “
- Dificultati de miscare – Asociate adesea cu obezitatea, dureri la nivelul spatelui, genunchilor, talpilor, pot face activitatile cotidiene, precum mersul sau chiar statul prelungit in picioare, o adevarata provocare. „Obezitatea si excesul de greutate pot provoca si modificari inflamatorii care afecteaza articulatiile. Pierderea in greutate poate atenua durerea de genunchi prin scaderea sarcinii asupra articulatiilor genunchiului si reducerea inflamatiei. Excesul de greutate este asociat cu osteoartrita genunchiului, care poate provoca durere si disconfort. Potrivit Asociatiei Americane a Chirurgilor Ortopedici, articulatiile genunchiului si soldului pot experimenta forte mai mari de 7 ori decat greutatea corporala a unei persoane.
In managementul obezitatii este fundamental ca programul de exercitii sa nu puna si mai multa presiune pe articulatii, deci tot ce inseamna alergare, antrenamente cardio de tip HIIT sau antrenamentele functionale trebuie evitate in faza de inceput a programului. O solutie mai eficienta o reprezinta exercitiile statice care incep sa stabilizeze coloana vertebrala, centura mediana a spatelui si centura abdominala. Bicicleta stationara este o solutie mai blanda cu spatele si genunchii decat mersul pe banda, iar aparatul de vaslit este o solutie exceptionala de a lucra toti muschii corpului fara impact asupra articulatiilor.
Schema uzuala de interventie in obezitate se refera la fixarea obiceiului de a face sport. Chiar si exercitii cu gantere care sunt efectuate de pe scaun sunt un inceput foarte bun pentru cei care au dificultati in a se misca. Eu le recomand clientelor cu obezitate sa urmeze un program special gandit pentru limitarile fizice ale persoanelor cu o dimensiune corporala crescuta – focus pe exercitii pentru spate, statice, lucram mult cu ajutorul aparatelor de fitness care ne ajuta sa sustinem coloana si in prima etapa sa faca multe exercitii care cresc capacitatea cardiovasculara, cu greutati care permit in primul rand o forma corecta de executie.
Este nevoie de antrenamente care sa corecteze dezechilibrele posturale asociate cu obezitatea, respectiv un tren inferior puternic dezvoltat si trunchiul cu prea putina masa musculara si adipozitate abdominala. De asemenea, exercitiile de mobilitate care sa reduca tensiunea din zona lombara si pe cea acumulata la nivelul soldurilor vor crea fundamentul pentru slabire sanatoasa. Le recomand doamnelor cu obezitate care incep un program de sport sa acorde atentie sporita incalzirii si refacerii dupa efort si sa isi dea credit pentru fiecare sesiune de sport. Chiar si 15 minute de antrenament pe zi pot sustine initial procesul de slabire sanatoasa, nu e nevoie de ore intregi petrecute in sala pentru slabire.”, explica, Cori Gramescu.
- Incontinenta urinara – O alta problema sensibila asociata cu obezitatea. Presiunea suplimentara asupra vezicii urinare poate duce la pierderea controlului asupra acesteia, afectand calitatea vietii si contribuind la stigmatizarea sociala. „ Studiile au aratat ca obezitatea este un factor de risc puternic pentru incontinenta urinara, iar pierderea in greutate poate avea un efect benefic la pacientii obezi. In paralel cu pierderea in greutate, se recomanda practicarea constanta de exercitii kegel pentru intarirea planseului pelvin. Acestea pot fi executate simplu, in timp ce calatorim in masina sau stam pe canapea sau, la indicatiile medicului specialist, pot fi executate cu ajutorul unor dispozitive speciale, de tip Epi-fit sau Kegel balls. Incontinenta urinara si stigma asociata cu aceasta le face pe multe dintre femeile cu obezitate sa se deshidrateze de frica de a nu urina, ceea ce are implicatii negative majore asupra sanatatii rinichilor, asupra digestiei si a inflamatiei crescute in corp.”
- Probleme de organizare si reglare emotionala – Problemele de organizare si reglare emotionala pot fi, de asemenea, prezente in cazul persoanelor supraponderale si obeze. Stigmatizarea si judecatile sociale pot contribui la probleme de imagine de sine si la dificultati in gestionarea stresului si a emotiilor. „Desi multi factori sociali, psihologici si culturali contribuie probabil la dezvoltarea depresiei la femeile cu kilograme in plus, o explicatie sustine ca stigmatul fata de indivizii obezi in societate duce la o stima de sine scazuta. Astfel, in comunitatile in care o pondere mai mare este acceptabila, se observa un impact psihologic mai mic. Este important sa recunoastem complexitatea acestei probleme si sa promovam compasiunea. Le recomand femeilor care doresc sa scape de obezitate sa se inscrie in comunitati cu un mesaj pozitiv, care promoveaza schimbari mici dar constante in toate dimensiunile stilului de viata. Sa caute sprijin si sa invete cum sa isi simplifice viata de zi cu zi in asa fel incat sa poata acomoda si preocuparile pentru dieta si slabire. Gestionarea emotiilor in mod eficient este, din fericire, o practica la care putem invata sa ne pricepem mai bine, daca o prioritizam in activitatile noastre zilnice. Insa suportul, empatia si caldura unei comunitati cu obiective similare este fundamentala, caci de prea multe ori aceasta sustinere neconditionata lipseste acasa sau in cercul de prieteni, din pacate.
Obezitatea este greu de solutionat pentru ca neavand o singura cauza, nu poate avea o singura solutie. Este complet ineficient sa incercam sa rezolvam obezitatea doar din dieta, cand radacinile ei sunt in dezechilibre sistemice hormonale, oboseala cronica, sedentarism accentuat si dezechilibre emotionale. Ca sa existe o sansa reala pentru a scapa de obezitate, primul pas este sa incepem sa ne odihnim corect, sa incepem sa facem practici care ne ajuta sa ne gestionam emotiile si sa limitam stresul. Apoi e foarte important ca, impreuna cu medicul curant, sa avem o evaluare si o strategie medicala pentru eventualele probleme care sunt asociate obezitatii. Abia apoi mergem catre dieta si programe adaptate de miscare , pentru a putea slabi eficient.
In cadrul programului Better Body am lansat aceasta metoda de management al obezitatii prin interventii naturale – dieta, sport, somn si practici somatice, care se imbina cu o componenta de educatie nutritionala menita sa clarifice cele mai multe dintre alegerile alimentare pe care clientele programului le fac zi de zi.”
Better Body este un program de slabire accelerata pentru femeile cu obezitate, care faciliteaza pierderea a 5% din greutatea corporala pe luna printr-o dieta personalizata, program de sport si printr-o metoda revolutionara de coaching pentru un lifestyle sanatos. Rezultatul unei cariere de 18 ani in sportul si nutritia pentru amatori, programul creat de Cori Gramescu le ajuta pe femeile care doresc sa scape de obezitate sa reuseasca sa faca o schimbare profunda si de durata in alegerile lor de zi cu zi. In paralel cu modulele de educatie nutritionala, practici somatice si programul individual de sport, Better Body aduce in premiera sesiuni de mentorat impreuna cu cliente care au parcurs cu succes slabiri masive prin metode naturale si referate de catre o echipa medicala multidisciplinara (endocrinologie, diabet, cardiologie, ginecologie) care sa le asigure clientelor un parcurs lin si satisfacator.
Despre Cori Gramescu
Cori Gramescu, nutritionist si instructor de pilates a reusit de-a lungul unei cariere de 18 ani sa ajute peste 35.000 de oameni sa-si schimbe vietile, sa ajunga la greutatea dorita, fara epuizare si fara infometare. Anul acesta a lansat prima sa carte – “Vindecarea relatiei cu mancarea si cu propriul corp”. O poveste personala despre sanatate si echilibru, o carte cu recomandari si sfaturi atat din zona de sport, cat si din zona de nutritie, dar si prima carte din Romania cu un cerc de suport pentru toti cititorii.
Mai mult decat o carte despre nutritie, este povestea unui om care s-a luptat cu kilogramele in plus si a castigat, o invitatie deschisa pe care Cori o lanseaza tuturor cititorilor care vor sa descopere secretele pentru un trup sanatos si o inima bucuroasa. In carte veti descoperi raspunsuri la intrebari despre cum si ce trebuie sa mancam, daca vrem sa fim in forma, despre cum putem alege obiective realiste pentru transformare, dar si despre modul in care stresul ne afecteaza digestia sau despre cum putem pune capat mancatului emotional.
Lasă un comentariu