Oamenii sunt fascinati de flori, deoarece sunt frumoase, au un parfum uimitor, aduc bucurie in casa si dau un aer aparte gradinilor. Un loc special insa il ocupa trandafirii. Sunt considerati regele florilor, datorita frumusetii, mirosului si varietatii lor. Trandafirii nu sunt doar simple flori frumoase pe care sa le privim. Au o istorie bogata si multe lucuri interesante se leaga de ei. Stiati ca: trandafirul este floarea preferata a 85% dintre americani?; trandafirul este floarea nationala a 10 tari din lume, inclusiv a Statelor Unite? trandafirul a mers in spatiu de doua ori?
Mai mult decat un cliseu de Valentine’s Day, trandafirii sunt cea mai iubita floare din lume si, pe buna dreptate, aceste flori sunt uimitor de versatile. Ele vin intr-o gama uimitoare de forme, dimensiuni si nuante, facandu-le florile favorite in curtile si gradinile din intreaga lume. In plus, trandafirii sunt comestibili si de acest lucru s-au bucurat in mod frecvent vechii romani si egipteni.
Specialistii in trandafiri de la FamousRoses au realizat un top al celor mai fascinante lucruri despre aceasta floare absolut uimitoare.
1. Trandafirii sunt una din cele mai vechi flori de pe pamant
Arheologii au descoperit trandafiri fosilizati care au mai mult de 35 de milioane de ani. Aceste fosile din specia „Rosa Hilliae” au fost descoperite in Colorado. Cea mai veche tufa de trandafiri din lume care inca exista, este situata pe zidurile Catedralei Hildesheim din Germania, fiind estimata la aproximativ 1200 de ani. Catedrala a fost distrusa de bombardamente in 1945 in timpul celui de-al doilea razboi mondial, dar tufa de trandafiri a supravietuit. Un alt fapt interesant despre trandafiri este ca sunt una dintre cele 3 flori mentionate in Biblie. Florile de crin si camfir ocupa celelalte 2 locuri de onoare.
Potrivit Guinness Book of World Records, trandafirii sunt cea mai veche specie de plante care poate fi cultivata ca decor. Trandafirul (genul Rosa, familia Rosaceae) este cea mai veche specie de planta cultivata si utilizata in scop decorativ. Documentele datate din anul 50 d.Hr. sugereaza ca vechii romani cultivau flori in plantatii vaste si sere locale pentru a asigura o aprovizionare pe tot parcursul anului cu extracte medicinale, ingrediente de gatit si ornamente. Romanii antici foloseau trandafirii pentru a decora cladirile, mobilierul si oamenii, in timp ce petale erau asezate pentru a crea covoare de trandafiri si alei. Exista dovezi care dateaza de acum 5.000 de ani, cand chinezii si japonezii au creat gradini de trandafiri, desi nu se stie daca acestea au fost din motive ornamentale. In mod similar, Teofrast (382-287 i.Hr.) a scris despre cultivarea trandafirilor in Grecia antica, dar nu si despre scopul acestora.
2. Trandafirii sunt comestibili
Speciile de trandafiri comestibile sunt o sursa excelenta de vitamina C, printre alti nutrienti. Apa de trandafiri este folosita in bucataria chineza si pentru crearea unui sirop de trandafiri hranitor si delicios. Apa de trandafiri este folosita chiar si ca picaturi pentru ochi pentru a calma si intineri ochii. Plantele de trandafiri din padure au fructe comestibile numite macese. Acesta pot fi portocalii, rosii, violet inchis sau chiar negru. Macesele sunt pline de vitamina C si pot fi uscate pentru a prepara un ceai revigorant. Acestea sunt folosite ca ingredient in prepararea dulceturilor, jeleurilor, marmeladei si vinurilor.
Retineti, daca vreti sa folositi trandafiri ca aliment, acestia ar trebui sa fie fara substante chimice. Nu folositi trandafiri care au fost stropiti cu pesticide sau alte substante chimice, de asemenea, nu folositi trandafiri taiati de la florarie sau supermarket, deoarece au fost cultivati cu multe substante chimice. Cresterea propriilor trandafiri este cea mai buna modalitate de a va asigura ca aveti trandafiri buni pentru dulapul de medicamente, gatit sau orice alta utilizare.
3. Trandafirii sunt un ingredient de baza din industria parfumurilor
Parfumul de trandafiri a fost folosit in parfumuri de secole. Petalele de trandafir au glande parfumate minuscule, vizibile doar la microscop, care produc parfumul de trandafir. Uleiul de trandafiri este utilizat pe scara larga la fabricarea parfumurilor. Pentru a obtine un singur gram de ulei de trandafiri sunt procesati aproape 2000 de trandafiri. Bulgaria produce aproximativ 85% din uleiul de trandafiri din lume. In ceea ce priveste ocuparea spatiului, aproape jumatate din suprafata de uscat din Ecuador este umpluta cu tufe de trandafiri. Italia insa se poate lauda cu cea mai mare gradina privata de trandafiri din lume, situata in municipiul Cavriglia din Toscana.
Centifolia si trandafirii de damasc sunt cele mai frecvente alegeri cand vine vorba de realizarea parfumului. Petalele sunt adunate noaptea, deoarece sunt parfumul lor este cel mai intens, chiar inainte de rasaritul soarelui. Uleiurile esentiale sunt extrase si folosite impreuna cu alte ingrediente in vederea producerii parfumului. Apa de trandafiri este un produs secundar care rezulta din procesul extractiei uleiului de trandafiri. Apa de trandafiri este folosita in parfumuri, in industria cosmetica si cea a medicamentelor. De asemenea, este folosita in bucataria din Orientul Mijlociu, denumita si „sirop de trandafiri”, in timp ce francezii il folosesc ca aroma. Lichidul cu aroma de trandafiri se adauga la deserturi, bezea si bauturi pentru un gust distinctiv.
4. Trandafirul este floarea nationala a mai multor tari
Pe 20 noiembrie 1986, presedintele Ronald Reagan a facut oficial trandafirul emblema nationala Statelor Unite, in timp ce statea in faimoasa Gradina de Trandafiri a Casei Albe. Diverse soiuri de trandafiri sunt, de asemenea floarea oficiala pentru multe state federale din SUA, cum ar fi Georgia, Oklahoma, New York, Dakota de Nord si districtul Columbia. Trandafirul a fost adjudecat ca fiind floare nationala si de alte tari precum Anglia, Romania, Maldive, Iran, Irak, Luxemburg, Cehia, Ecuador si Bulgaria.
5. Pretul trandafirilor variaza
Un fapt amuzant despre trandafiri este ca acestia sunt cumparati si vanduti pentru sume mici si mari, in mod egal. Crescatorul de trandafiri David Austin a cheltuit 5 milioane de dolari in decurs de 15 ani pentru a crea hibridul cu nuante de caise. Rose Juliet a debutat in 2006 la Chelsea Flower Show si a luat cu asalt lumea florala nu numai pentru culoarea rosie deosebita, ci si pentru ca a fost cel mai scump trandafir dezvoltat vreodata. Trandafirul Juliet a fost vandut in anul 2006 pentru aproape 16 milioane de dolari, ceea ce l-a facut si cel mai scump soi de trandafir din lume.
6. Exista mii de soiuri de trandafiri
Trandafirul are mii de soiuri pe toata planeta, care provin cu aproximatie din doar 150 de specii originale. Trandafirii apartin aceleiasi familii botanice „Rosaceae” cu merele, migdalele, caisele, ciresele, piersicile si prunele. Familia Rosaceae are aproape 5000 de specii cunoscute de omenire.
7. Trandafirii au fost trimisi in spatiu pentru cercetari
Un alt fapt interesant despre trandafiri este ca au fost trimisi in spatiu de 2 ori. Un hibrid miniatural de trandafiri numit „Overnight Scentsation” a fost transportat in spatiu in 1988 pentru a cerceta modul in care gravitatia scazuta ii afecteaza parfumul. Acest lucru a condus la crearea unui parfum numit Zen. Al doilea soi a fost trimis in spatiu in anul 2007.
8. Trandafirii de diferite culori au semnificatii diferite
Stiati ca fiecare culoare trandafir are o semnificatie diferita? Desigur, acestea sunt simbolice si sunt folosite pentru a trimite mesajul potrivit catre persoana potrivita.
Trandafirii rosii – sunt simbolul universal al iubirii.
Trandafirii roz – semnifica admiratia.
Trandafirii mov – reprezinta dragostea la prima vedere.
Trandafirii galbeni – reprezinta prietenia
Trandafirii portocalii – reprezinta bucuria, fericirea si entuziasmul.
Trandafirii albi – semnifica puritatea, spiritualitatea si respectul fata de stramosi
Trandafirii albastri – semnifica dragostea care este unilaterala, secreta sau de neatins
Trandafirii negrii – semnifica sfarsitul unei relatii.
Renumiti pentru frumusetea si semnificatia lor simbolica, trandafirii sunt si o floare incredibil de interesanta, cu o istorie bogata. Daca va doriti un trandafir celebru in ghiveci sau in gradina, intrati in lumea magica a trandafirilor pe https://www.famousroses.eu/. Aveti de ales dintre peste cele 100 de soiuri de trandafiri medaliati si celebri in intreaga lume!
La Famous Roses gasiti trandafirii de care aveti nevoie pentru a va transforma casa si gradina in galerii de arta. De la trandafiri cataratori si parfumati pana la trandafiri de dulceata, de la cei mai mari creatori ai lumii. Medaliati, celebri si cu garantie pentru prindere, soi si culoare, Famous Roses va ofera cei mai calitativi si rezistenti butasi de trandafiri de pe piata. Acesti trandafiri de colecţie, adevarate opere de arta pentru totdeauna, sunt cele mai inspirate cadouri cu flori care rezista an de an.
Lasă un comentariu