Cu un numar estimat de 88 de milioane de vegani in intreaga lume[i], este clar ca alimentatia bazata pe plante a depasit stadiul de dieta de nisa. Gavin Stainton, Senior Principal Scientist si Innovation Lead la Herbalife subliniaza ca cererea tot mai mare de produse pe baza de plante reflecta o schimbare globala catre un stil sanatos de viata constient si, odata cu Ziua Mondiala a Veganismului marcata la data de 1 noiembrie, asistam, fara indoiala, la o noua crestere a numarului de persoane dornice sa incerce veganismul.
Dar ce inseamna o dieta vegana pentru nutritia noastra? Cum putem sa ne asiguram ca obtinem nivelul corect de proteine daca nu consumam produse de origine animala?
Cresterea cererii pentru proteinele pe baza de plante
In ultimii ani, am asistat la mari schimbari legate de modul in care oamenii mananca. Fie ca este vorba de o sanatate mai buna, de preocupari legate de mediu sau de bunastarea animalelor, optam din ce in ce mai mult pentru proteine de origine vegetala in detrimentul celor de origine animala. Ca urmare, se asteapta ca piata globala a proteinelor pe baza de plante sa valoreze 23,4 miliarde de dolari pana in 2027[ii].
Cresterea cererii pentru proteinele pe baza de plante se aliniaza cu o constientizare tot mai mare a beneficiilor pentru sanatate asociate cu reducerea consumului de carne. Dietele pe baza de plante au fost asociate cu rate mai mici de boli de inima, diabet si anumite tipuri de cancer. Un studiu publicat in Journal of the American Heart Association a constatat chiar ca o dieta bazata pe plante ar putea reduce riscul de boli coronariene cu 40%[iii]. In plus, proteinele pe baza de plante sunt adesea mai sarace in grasimi saturate si colesterol, ceea ce le face o alegere atractiva pentru cei care doresc sa mentina o greutate sanatoasa si sa reduca riscul bolilor legate de obezitate.
Explorarea optiunilor proteice pe baza de plante
In timp ce soia a fost mult timp regina proteinelor vegetale, lumea nutritiei in continua evolutie ofera acum o varietate de alternative care raspund diverselor gusturi si preferinte alimentare. Cele mai populare optiuni includ:
- Proteina de mazare: Bogata in aminoacizi esentiali si usor de digerat. Aceasta forma de proteina prezinta, de asemenea, un risc mai mic de alergie.
- Proteina din orez: Hipoalergenica si fara gluten, ceea ce o face potrivita pentru cei cu restrictii alimentare.
- Quinoa: O sursa versatila de proteine de origine vegetala, adesea laudata pentru profilul sau complet de aminoacizi si pentru ca nu contine gluten.
- Linte: O sursa excelenta de proteine, dar si o sursa buna de fibre, vitamine si minerale.
- Seminte de in: Bogate in nutrienti esentiali si acizi grasi Omega-3, alaturi de fosfor, care este excelent pentru intarirea oaselor.
Gasirea echilibrului: Satisfacerea nevoilor nutritionale ca vegan
Desi beneficiile pentru sanatate ale adoptarii unei diete vegane sunt clare, este esential sa recunoastem ca nu toate proteinele vegetale sunt identice. Proteinele de origine animala sunt „complete”, ceea ce inseamna ca ele contin toti aminoacizii esentiali la nivelurile corecte de care corpul nostru are nevoie pentru a sustine cresterea musculara si functia imunitara. Cu toate acestea, daca elimini carnea din dieta si o inlocuiesti cu proteine vegetale, trebuie sa stii ca unele dintre ele vor avea unul sau doi aminoacizi esentiali la niveluri mai mici decat cele necesare pentru a furniza o proteina completa. Prin urmare, este imperativ ca veganii sa incerce sa gaseasca combinatia potrivita de proteine vegetale pentru a-si satisface nevoile nutritionale.
Din fericire, calea spre selectarea proteinelor vegetale potrivite de care are nevoie organismul tau nu este atat de complexa pe cat ar putea parea. Iata cinci sfaturi ale lui Gavin Stainton, Senior Principal Scientist si Innovation Lead la Herbalife pentru a obtine un echilibru bun:
- Diversifica sursele. Foloseste o varietate de surse de proteine pentru a-ti asigura un spectru larg de aminoacizi. Incorporeaza in dieta o combinatie de fasole, nuci, seminte si cereale.
- Suplimenteaza cu intelepciune. In timp ce obtinerea combinatiei corecte de proteine derivate din plante poate dura ceva timp, ai putea incerca un supliment. De exemplu, inovativul Tri Blend Select de la Herbalife combina proteinele din mazare, quinoa, orez si seminte de in pentru a oferi un profil de aminoacizi complet si cuprinzator. Acest produs inovator este ideal atunci cand vine vorba de satisfacerea nevoilor tale proteice si nutritionale. Disponibil intr-un format simplu de shake proteic, este perfect pentru persoanele care au un stil de viata aglomerat, dar nu doresc sa faca compromisuri in ceea ce priveste starea lor de bine.
- Echilibreaza-ti mesele. Concentreaza-te pe mese echilibrate care sa includa proteine, carbohidrati si grasimi sanatoase. Combinarea proteinelor vegetale cu alimente complementare, cum ar fi fasolea si orezul, imbunatateste aportul de aminoacizi.
- Nu o face singur. Decizia de a deveni vegan poate parea descurajanta; de unde stii ca primesti nutritia de care ai nevoie? De aceea, este de ajutor sa ai pe cineva alaturi de tine care sa te instruiasca. Reteaua de Distribuitori Independenti Herbalife joaca un rol esential in a ajuta pe oricine doreste sa isi schimbe dieta – si a indruma in legatura cu modul in care suplimentele, alimentele si exercitiile fizice functioneaza impreuna pentru a adopta un stil de viata sanatos si activ pe care sa il poti respecta.
- Citeste etichetele. Este important sa fii atent la etichetele produselor pentru a identifica alimentele fortificate si cele care contin vitamine si minerale adaugate. Acestea pot ajuta la acoperirea lacunelor de nutrienti din dieta ta.
Dieta pe baza de plante devine din ce in ce mai populara si este pe cale sa se dezvolte si mai mult – oferind nu numai un mod de alimentatie mai sanatos si mai ecologic, ci si o gama delicioasa si diversa de optiuni alimentare care ne pot hrani corespunzator corpul.
[i] https://worldanimalfoundation.org/advocate/how-many-vegans-are-in-the-world/#:~:text=According%20to%20Stats%20of%202023,2022%2C%20that’s%20around%201.1%25
[ii] https://www.businesswire.com/news/home/20220114005339/en/The-Worldwide-Plant-based-Protein-Industry-is-Expected-to-Reach-23.4-Billion-by-2028—ResearchAndMarkets.com
[iii] https://www.medicalnewstoday.com/articles/326003#:~:text=By%20way%20of%20example%2C%20one,death%20by%20the%20same%20percentage
Lasă un comentariu