„Nu mai slabesc ca in adolescenta!”, „Abia ciugulesc si pun kilogramele pe mine ca aerul de-l respir.”, „Nu mananc deloc grasimi si paine si tot cresc in greutate.” Daca iti sunt cunoscute aceste situatii, este foarte posibil sa fii la premenopauza, iar dezechilibrele hormonale, lipsa somnului, alimentatia si stresul combinate sa reprezinte cocktailul care te impiedica sa slabesti.
Premenopauza reprezinta perioada de tranzitie catre menopauza, e marcata de schimbari hormonale semnificative, dar firesti, care pot, insa, afecta greutatea corporala si metabolismul. Multe femei observa ca, pe masura ce se apropie de menopauza, devine din ce in ce mai dificil sa slabeasca si sa mentina o greutate optima si sanatoasa. In acest context, conform specialistilor, abordarile lente si constante pentru pierderea in greutate sunt esentiale, alaturi de terapii alternative si complementare care pot sprijini acest proces.
Claudia Buneci, nutritionist si specialist in medicina functionala pentru echilibrare hormonala, explica de ce premenopauza vine cu anumite provocari, mai ales legate kilogramele din plus si ce putem face in acest sens.
Importanta hormonilor pentru recuperarea greutatii optime
Hormonii joaca un rol crucial in reglarea metabolismului, a apetitului si a distributiei grasimii corporale. In timpul premenopauzei, nivelurile de estrogen si progesteron fluctueaza, ceea ce poate duce la o incetinire a metabolismului si la acumularea de grasime, in special in zona abdominala.
Estrogenul, de exemplu, are un efect protector impotriva acumularii de grasime, iar scaderea acestuia in premenopauza poate contribui la cresterea in greutate. In plus, nivelurile fluctuante de insulina si cortizol pot afecta modul in care organismul stocheaza si utilizeaza grasimile.
De aceea, „un prim pas in procesul de echilibrare a greutatii incepe de la echilibrul hormonal si schimbarile de stil de viata care includ alimentatia, somnul de calitate, miscarea, suplimentele dozate inteligent si in acord cu nevoile fiecarei femei, vindecarea de traumele psihoemotionale”, explica pe scurt Claudia Buneci, nutritionista si specialista in medicina functionala.
De ce este bine sa slabesti incet
Pierderea in greutate lenta si constanta este deosebit de importanta in premenopauza pentru a evita pierderea masei musculare si a asigura o nutritie adecvata. Metodele rapide de slabire, cum ar fi dietele drastice, pot duce la deficiente nutritionale si la o reducere a masei musculare, ceea ce incetineste si mai mult metabolismul.
Beneficiile pierderii lente in greutate
– Pastrezi masa musculara – Slabitul treptat permite corpului sa piarda in principal grasime si nu masa musculara. Masa musculara este esentiala pentru mentinerea unui metabolism ridicat, deoarece muschii ard mai multe calorii decat grasimea. Iar odata cu inaintarea in varsta, un corp cu musculatura tonifiata si oase puternice te va mentine sanatoasa si puternica.
– Mentii metabolismul activ care te ajuta la arderea caloriilor in mod eficient, chiar si in repaus. Pierderea rapida in greutate poate incetini metabolismul, deoarece organismul intra in modul de economisire a energiei si de protectie, iar incetinirea metabolismului chiar nu e ceva ce ai vrea sa potentezi, mai ales la
premenopauza.
– Previi deprivarea de nutrienti: Atunci cand faci un heirup de slabit poti provoca o carenta masiva de nutrienti esentiali, afectand, astfel, hormonii si starea generala de sanatate.
- Cresti rezistenta corpului la pierderea in greutate: Stresul suplimentar – de exemplu infometarea sau hranirea insuficienta, ori abuzul de sport, baga corpul in aparare, asa ca va retine grasime pentru ca se simte stresat si e modul acestuia de a te proteja.
- Se poate crea efectul de bumerang sau platoul de stagnare. Dietele drastice si rapide, care nu sunt sustinute de o schimbare graduala a stilului de viata, pot duce la revenirea la greutatea initiala sau la stagnare – adica lipsa de progres in scaderea in greutate.
- Evitarea intoxicarii: Atunci cand slabesti, corpul elibereaza toxine din depozitele de grasime unde erau stocate pentru a te tine in siguranta. Acest mecanism creste riscul de intoxicatie, daca tu nu ai caile de eliminare deschise (adica scaun zilnic, rinichi si ficat functionali, limfa care sa nu fie stagnanta etc). Acest lucru poate contribui la aparitia unor simptome precum PMS, migrene si alte probleme de sanatate.
- Previi deshidratarea si oboseala: Dietele extreme pot duce la deshidratare, oboseala si iritabilitate. Acestea sunt simptome pe care cu siguranta nu le doresti, mai ales daca deja experimentezi simptome similare in perioada premenopauzei, nu-i asa?
Recomandari pentru a atinge greutatea optima la premenopauza
„Atunci cand mananci sanatos si echilibrat nu vei fi in niciun caz supraponderala, mai ales dupa reglarea eventualelor dezechilibre existente, vei fi la GREUTATEA TA OPTIMA. Nu vei fi (musai) foarte slaba si, daca acesta este obiectivul tau, dar nu este greutatea la care corpul tau se simte cel mai bine, acesta se poate atinge doar prin deprivari constante, cu un pret mare platit de sanatatea ta si doar pe TERMEN SCURT”, subliniaza Claudia Buneci.
Dar cand e vorba despre slabit, nu e doar despre alimentatie, desi este unul dintre pilonii esentiali in proces. Intelege-ti nevoile corpului, foloseste un chestionar de sanatate si analize medicale pentru a identifica simptomele si nevoile specifice ale corpului tau.
Regleaza problemele existente:
- Invata sa mananci sanatos si echilibrat: Adopta treptat obiceiuri alimentare sanatoase care sa devina parte din rutina ta zilnica.
- Organizeaza-ti ziua pentru sustinerea hormonala: Stabileste un ritm de viata care sa sustina echilibrul hormonal si circadian, mai precis incearca sa dormi cat mai mult si calitativ, elimina sau redu pe cat posibil viciile (fumat, alcool, sport in extrem) si tot ce e nociv.
- Gestioneaza stresul: Include practici care sa reduca stresul si sa promoveze relaxarea – yoga, meditatie, elimina tot ce e toxic in viata ta.
- Fii activa: Alege exercitii fizice potrivite nevoilor si starii tale de sanatate.
- Abordeaza reglarea dezechilibrelor: Dupa ce intelegi ce inseamna o alimentatie echilibrata, poti considera metode mai riguroase precum perioadele de reset sau detox, care sa sprijine sanatatea ficatului, a colonului si a florei intestinale.
Terapii alternative si complementare pentru slabit
Potrivit Claudiei Buneci, pe langa cele enumarate anterior, exista mai multe terapii alternative si complementare care pot ajuta la slabit in premenopauza.
Masajul – Masajul nu este doar un rasfat; poate fi un ajutor de nadejde in procesul de slabire. Masajul regulat stimuleaza circulatia sangelui, reduce stresul si poate ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Poti incerca masajul anticelulitic sau de drenaj limfatic pentru a imbunatati tonusul pielii si a reduce retentia de apa. Drenajul limfatic este o tehnica speciala de masaj care stimuleaza sistemul limfatic si ajuta la eliminarea toxinelor – de mare ajutor, daca corpul tau detoxifica deja bine hormonii. Atentie! Evita masajele intense daca ai probleme cu varicele sau orice alta afectiune vasculara. Drenajul limfatic nu este recomandat daca suferi de infectii acute, tromboze, afectiuni cardiace severe sau procesul de metilare nu functioneaza corect (ex. esti constant constipata).
Sauna umeda si sauna uscata – Ambele tipuri de sauna au beneficii extraordinare pentru sanatate si pierderea in greutate. Sauna umeda (hammam) iti deschide porii si ajuta la detoxifierea organismului, in timp ce sauna uscata (finlandeza) accelereaza metabolismul si stimuleaza circulatia. In plus, cateva minute petrecute in sauna iti vor relaxa muschii si vor reduce stresul. Atentie! Evita sauna daca ai hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare sau afectiuni respiratorii severe.
Criosauna – Criosauna este o terapie mai noua, dar foarte eficienta. Practic, stai cateva minute intr-o camera cu temperaturi extrem de scazute. Acest soc termic accelereaza metabolismul, in timp ce reduce inflamatiile si imbunatateste aspectul pielii. Atentie! Nu este recomandata persoanelor cu afectiuni cardiace severe, tulburari de circulatie periferica sau sensibilitate extrema la frig. De asemenea, niciuna dintre extreme, calda sau rece, nu este recomandata in cazuri de epuizare, de cortizol scazut sau burnout. Ele sunt in sine niste factori hormetici, tin alert corpul si ii maresc rezilinta, dar pe epuizare obiectivul principal este de a te relaxa, de a face miscare foarte usoara, nu de a creste stresul organismului.
Acupunctura – Aceasta practica traditionala chineza, probabil una dintre cele mai studiate, are multiple beneficii. Te poate ajuta si la echilibrarea hormonilor, la gestionarea alergiilor, la felul in care corpul gestioneaza digestia, absorbtia si eliminarea – deci inclusiv nivelul de energie si greutatea corporala. Atentie! Consulta medicul daca ai tulburari de coagulare sau folosesti anticoagulante. Si, evident, daca ai fobie de ace, nu e pentru tine.
Yoga si Pilates – Aceste practici nu doar ca iti tonifica corpul, dar te ajuta si sa te relaxezi si sa te concentrezi pe respiratie, ceea ce poate fi extrem de benefic in perioadele de stres – asa cum e chiar procesul de echilibrare hormonala si schimbare stilului de viata – un paradox interesant, nu crezi?
Atentie! Daca ai probleme articulare sau de coloana, discuta cu instructorul pentru adaptarea exercitiilor la nevoile tale. Iar daca ficatul si colecistul tau sunt pline, yoga nu e chiar un prieten bun cu crizele biliare – fiecare rasucire o vei simti din plin.
Aromaterapia – Uleiurile esentiale au si ele multe beneficii si le folosesc si eu intens, mai ales de cand sunt mama. Este esential pentru mine sa folosesc uleiuri despre care stiu sigur ca sunt pentru uz intern, chiar daca nu le inghit – altfel sunt surse de xenoestrogeni, deci de dezichilibru hormonal. Uleiurile esentiale de citricede lavanda pot ajuta la reducerea apetitului si la cresterea starii de bine, care e atat de importanta cand esti in procese de schimbare. Dar, cel mai bine, consulta un aromaterapeut si alege ceea ce ai tu nevoie! Atentie! Asigura-te ca nu ai alergii la uleiurile esentiale pe care le folosesti – atat rinite, cat si dermatite. Uleiurile esentiale folosite incorect si „in orb”, atat pe piele, cat si intern pot cauza mai multe probleme decat sa te ajute.
Nu uita ca fiecare corp este unic, asa ca e important sa gasesti terapiile care functioneaza cel mai bine pentru tine. Si incet, fara graba, altfel riscurile la care te expui sunt mari, asa cum am mentionat anterior. Consulta-te cu un specialist inainte de a incepe orice noua terapie sau dieta si asculta-ti mereu corpul. Iar daca vrei sa afli mai multe despre cum te poate ajuta programul de echilibrare hormonala la premenopauza, #Shiny40 al Claudiei Buneci, poti programa gratuit o discutie.
Despre Claudia Buneci
Claudia Buneci este health coach, consilier de echilibru hormonal si mama a trei copii. A absolvit cursul de tehnician nutritionist in Romania, apoi Institute for Integrative Nutrition din SUA. Plecand de la dorinta de a intelege cat mai multe despre puzzle-ul care conteaza pentru sanatatea femeii, a urmat mai multe cursuri despre echilibru hormonal, energizare, alimentatie in sarcina si in perioada postpartum. In prezent urmeaza cursuri de medicina functionala la School for Applied Functional Medicine, o formare de 3 ani din Statele Unite ale Americii. Claudia lucreaza, in prezent, cu femei aflate la premenopauza in cadrul programul holistic Shiny 40. Ea si echipa ei le sustine pe acestea pentru a-si echilibra hormonii prin schimbari de stil de viata. Mai multe despre activitatea Claudiei gasesti pe site-ul ei, www.pofta-de-viata.ro.
Lasă un comentariu