Premenopauza le aduce femeilor multe transformari hormonale si provocari, care le influenteaza starea de bine, dar mai ales sanatatea. Pentru a face fata cu succes acestei etape firesti a vietii, este esential sa intelegem rolul hormonilor, al stilului de viata, al somnului si ca nu exista o reteta standard pentru toate femeile, dar nici scurtaturi, precum suplimentele luate fara indrumare catre care se indreapta, des, majoritatea.
Claudia Buneci, nutritionist si coach de medicina functionala pentru echilibrare hormonala, in mod special pentru femei aflate la premenopauza, explica de ce sunt benefice aceste suplimente, care este rolul lor si modul optim de a le folosi in mentinerea echilibrului hormonal si a bunastarii.
Corpul ne semnaleaza cand trebuie sa actionam
Atentia cea mai mare ar trebui sa fie la corp si semnalele pe care le transmite, iar daca ascultam cu atentie, calea spre echilibru hormonal devine mai usor de strabatut, chiar si cu ajutorul suplimentelor, luate personalizat dupa simptomatologia si nevoile individuale.
Crampele musculare sau agitatia, palpitatiile sau insomnia pot semnala o carenta de magneziu. Dar asta nu este suficient sa stim – caci exista multiple tipuri de magneziu – ororat, treonat, citrat, bigliscinat.
Care e cel mai bun? Cel de care are corpul tau nevoie, asa cum se vede la un screening cu un specialist in medicina functionala, naturopat, medic si la analize.
Plansul „din nimic”, crizele de furie si constipatia, pe faza luteala (inainte de menstra), pot transmite ca exista un dezechilibru la nivelul estrogenului, iar un supliment adecvat, combinat cu schimbari ale stilului de viata, poate elimina complet sau diminua semnificativ aceste simptome.
Eructatiile sau gazele pot semnala probleme cu mucoasa intestinala sau existenta unui dezechilibru al microbiomului – care arata clar ca digestia nu este optima, implicit procesul de eliminare a hormonilor folositi in procele naturale ale corpului este si, de aici, lucrurile pot sa evolueze negativ. Un supliment cu enzime digestive poate fi un prim pas de ajutor pentru aceasta situatie.
Sunt suficiente analizele pentru a ne da seama ce suplimente sa luam?
Cu siguranta e necesar sa ne testam si sa aflam nivelurile de vitamine si minerale din corpul nostru pentru a sti ce suplimente ne sunt necesare. Insa e important de stiut ca analizele nu sunt indicatori unici ai decifientelor sau exceselor din corp. Ele reflecta statusul mineralelor circulante, adica au foarte mare legatura cu ceea ce mancam. Analizele pot iesi satisfacator daca in zilele anterioare am consumat alimente bogate in respective vitamine si minerale testate. Nu ne vor spune, totusi, care este situatia reala in celula – unde se intampla, de fapt, procesele care ne influenteaza starea – crearea de energia, actiunea hormonilor tiroidieni etc. De aceea, suplimentele vin la pachet cu recomandarea de a lucra cu specialisti buni, care pot face verificari incrucisate intre diverse analize si se pot uita in ansamblu la diferite combinatii de indicatori in raport cu simptomele.
Suplimentele nu inlocuiesc stilul de viata sanatos
Desi ne-ar placea sa putem face asta, nu putem regla un stil de viata nepotrivit nevoilor corpului doar din suplimente. Alimentatia, somnul si miscarea sunt elemente cheie care ne influenteaza nivelul de sanatate si bunastare, nu doar in premenopauza, ci in orice moment al vietii. O farfurie cat mai colorata si mai bogata in nutrienti, care se sustin unii pe altii in mod natural pentru absorbtie, ne va ajuta sa asimilam vitaminele si mineralele de care corpul nostru are nevoie – un exemplu la indemana este vitamina C, care ajuta la absorbtia fierului. De aceea, o mancare cu spanac, aliment bogat in fier, combinata cu un aliment bogat in vitamina C, de exemplu ardeiul sau lamaia, se potrivesc de minune. Suplimentele au rolul de a sustine practicile noastre de zi cu zi, nu de a le inlocui.
Exista o reteta standard de suplimente pentru femeile la premenopauza?
Fiecare corp este unic si sunt o multime de factori care combinati ne dau setul optim de suplimentele de care avem nevoie pentru a ne pastra hormonii in armonie.
Cel mai bun indicator pentru o femeie, care vrea sa stie ce suplimente sa ia pentru a-i fi de un real folos este simptomatologia pe parcursul ciclului menstrual. In faza foliculara, spre exemplu, majoritatea femeilor se simt pline de energie si vitalitate, au mai multa pofta de viata. Atunci e perioada in care poate fi sustinuta aceasta energie creatoare cu suplimente precum Omega 3, zinc, magneziu, coenzima Q10 sau vitamina D. In schimb, la faza luteala, corpul are nevoie de ajutor –constand in alimente si uneori si in suplimente – in procesul de detoxifiere al estrogenului. Eliminarea estrogenului folosit este important ca sa reducem sau sa facem sa dispara sindromul premenstrual (care nu este normal) si sa avem menstre prietenoase, pe parcursul carora sa nu avem nevoie de antiinflamatoare, care afecteaza flora intestinala. Sucurile verzi si cantitatea mai ridicata de legume alaturi de un complex de vitamine B, Vitex, magneziu, 5HTP ori glutathion – in functie de nevoiel fiecarei femei, pot fi un kit ideal pentru etapa aceasta a ciclului menstrual.
Pornim intotdeauna de la obiectiv
Asa cum e in orice aspect al vietii, si in ce priveste administrarea suplimentelor trebuie sa stim clar care ne este intentia – ce vrem sa ajustam, rezolvam, potentam. In functie de asta depinde atat combinatia de suplimente, cat si modul de administrare, momentul zilei si perioada.
Suplimentarea inteligenta in premenopauza pentru energie si claritate – eveniment gratuit de informare
Suplimentele sunt un subiect complex, de aceea abordarea integrata este recomandata de specialistii in sanatatea feminina, precum Claudia Buneci, nutritionist si functional health coach. Ea a vorbit pe larg despre suplimentele recomandate in premenopauza in webinarul gratuit pe care l-a avut de curand. Puteti solicita inregistrarea webinarului pana in data de 24 mai accesand acest link: https://bit.ly/3wr9ca3
Lasă un comentariu