Postul este o practica sanatoasa, care sustine in mod evident corpul in detoxifiere, iar daca timpul, vointa sau pur si simplu contextul de viata nu iti permit sa tii post 40 de zile, asa cum este cutuma inainte de sarbatorile pascale si de iarna, poti incepe cu 5 zile in care ajuti corpul si mintea.
Intre mituri, sfaturi si recomandari, liste mai scurte sau mai lungi cu beneficii, articole care desfiinteaza sau, dimpotriva, slavesc postul pentru a sustine detoxifierea, Claudia Buneci, nutritionist si coach de medicina functionala pentru echilibrare hormonala, in mod special pentru femei aflate la premenopauza, explica ce este postul, cum il putem aborda, cui ii este recomandat si de ce si mai ales ce ar trebui sa mananci in post.
Ce este postul si cum il abordam pentru a sustine detoxifierea?
Postul este o practica veche cu o istorie bogata, atat culturala, cat si religioasa. Este asociat puternic cu purificarea si regenerarea fizica si spirituala, nu intamplator si cele mai bune perioade pentru a tine post sunt primavara si toamna cand natura renaste, respectiv se pregateste pentru sezonul rece. De-a lungul timpului si obiceiurilor religioase, postul a fost folosit ca mijloc de purificare a corpului, de reducere a inflamatiilor, de reglare a greutatii si chiar de intinerire. Daca ne oprim in lumea contemporana, vedem cum postul a cunoscut o renastere, ba chiar o iesire din sfera religioasa, si a fost adoptat ca practica de sanatate.
Studiile au inceput sa exploreze beneficiile postului asupra sanatatii, inclusiv reducerea inflamatiilor, imbunatatirea functiilor cognitive si chiar prelungirea duratei de viata.
Iar postul a devenit subiect la moda, personaj principal in carti si documentare.
Indiferent de motivul pentru care cineva alege sa posteasca – fie din motive religioase, de sanatate sau pentru alte considerente – este important sa se faca in mod constient si sa se ia in considerare nevoile individuale ale corpului. Postul este, pe scurt, o pauza constienta care-ti ajuta intregul corp, atat fizic, cat si psihic-emotional, sa elimine cat mai mult din toxinele provenite din alimentatie si mediu – de la produse de igiena la poluare, emotii reprimate si ganduri nocive.
Il impart in 2 categorii: alimentar (eliminare proteine animale si intermitent); de activitate (aici poate fi o serie lunga care ingreuneaza corpul si spiritul – de la prea multa munca, la prea multa socializare, prea mult consum de tehnologie, vicii, relatii). Indiferent de care post tii, atunci cand o faci, in mod implicit ajuti corpul sa se curete, sa se detoxifice.
Cui ii este recomandat postul, cat timp, cand si de ce?
Voi incepe cu „de ce” – daca in trecut, oamenii nu aveau atat de mult – prin mult ma refer atat la alimentatie, cat si la responsabilitati, stimuli, informatii, produse de tot felul care ii indeparteaza de sine, acum traim in era „prea multului”. Avem nevoie de mai putin, de calitate si constant. Postul intermitent, dar si alimentar, de exemplu, lasa loc corpului, ii da o pauza necesara, ca sa nu mai munceasca atat de mult sa digere, sa faca, sa gandeasca. In postul intermitent, de exemplu, care este o strategie care implica alternarea intre perioade de alimentatie normala si perioade de restrictie calorica sau abstinenta alimentara poate duce corpul in autofagie – proces celular esential in care celulele organismului isi recicleaza si elimina componentele lor deteriorate sau nefunctionale. Autofagia joaca un rol important in mentinerea sanatatii celulare si in adaptarea la stresul metabolic sau la lipsa de nutrienti, contribuind la protejarea impotriva bolilor si la promovarea longevitatii celulare.
Cand? Contrar asteptarilor, nu cand suntem intr-o perioada de „prea-mult”, caci vom pune si mai multa presiune pe corp, pe minte. Postul il recomand in perioade mai linistite, cand ai un program previzibil, dormi suficient si nimeni nu te preseaza in nicio directie. Primavara si toamna sunt doua anotimpuri foarte bune pentru post, caci sunt doua perioade cu abundenta de verdeturi, legume si fructe.
Cui? Atat femeilor, cat si barbatilor. Dar pentru ca expertiza mea este in zona de actiune a echilibrarii hormonale feminine, si mai specific a celor la premenopauza, pentru acestea recomand in primul rand postul, care sa le sustina in detoxifiere si reconfigurarea traseului sineului pe drumul sanatatii.
Sunt chiar cateva simptome care striga clar: draga mea, ai nevoie de post!
Nivelul de energie este mai scazut decat de obicei – asta mai ales dimineata.
Ai inceput sa ai grasime pe burta.
Retii apa.
Ai sanii congestionati.
Ti-e pofta de dulce (sau de sarat).
Ai probleme cu bila.
Nu pierzi in greutate.
Ai tenul incarcat sau ai acnee.
Nu dormi bine noaptea.
Ai fluctuatii de stare.
Esti constipata.
Ai dureri la menstruatie si inainte.
Durata postului poate varia da la persoana la persoana, in functie de nevoile individuale ale corpului, de stilul de viata, de vointa, chiar si de statutul social.
O perioada optima, totusi, pentru a simti diferente este de 5-10 zile, in care vei putea resimti, deja, cum:
- sistemul imunitar este mai puternic, pentru ca flora este mai echilibrata si procesul de curatare din corp functioneaza mai bine;
- scade nivelul de inflamatie din corp;
- sunt eliminate toxinele depozitate in tesutul adipos;
- se accelereaza procesul natural de detoxifiere;
- scade nivelul de grasime din corp;
- creierul este mai bine hranit si oxigenat, astfel incat memoria se imbunatateste, iar ceata mintala se reduce.
Ce sa NU mancam in post?
Din pacate, nu stam foarte bine la capitolul educatie alimentara, iar multe persoane care tin post, nu il implementeaza corect nutritiv. Deci, recomand evitarea meselor bogate doar in carbohidrati (cartofi, orez, paste etc). Corpul are nevoie, in primul rand, de multe legume de primavara, in contextul Postului Pastelui de exemplu, de grasimi de calitate si de proteine. Totodata, si modul de preparare este foarte important – mai degraba la cuptor, gatit la abur.
Detoxifierea – ce este, cum apare si cum o influenteaza postul?
Corpul primeste hrana fizica si spirituala, e ingrijit si curatat cu diverse produse cosmetice, traieste intr-un mediu mai mult sau mai putin poluat. Toate acestea intra. Dar e la fel de important sa iasa. Si aici apare detoxifierea, care este un proces natural, biologic si care se intampla zilnic, corpul face asta in mod natural – uneori mai bine, daca are toate resursele de care are nevoie, alteori mai dificil – caz in care apar bolile sau diverse simptome.
Detoxifierea naturala, adica eliminarea toxinelor din corp rezultate in urma proceselor de digestie (inclusiv hormonii utilizati), este un proces complex care angreneaza multiple organe. Dintre acestea – ficatul are rolul cel mai important (dovedit stiintific, chiar). Ficatul munceste cel mai mult, are nevoie de sustinere cu nutrientii necesari pentru a elimina tot ce nu-i e de folos corpului.
Alcoolul si grasimile animale, mai ales cele procesate, nu-l ajuta sa te ajute – iata cum intervin aici, de exemplu, principiile postului religios – fara alcool, fara mancare de origine animala.
Pielea! Pielea este cel mai mare organ – cel care absoarbe instant, direct in circuitul sanguin – ocoleste bariera stomacului si a ficatului, dar si cel care elimina mult prin transpiratie.
Rinichii! O pereche incredibila pentru corp – filtreaza si elimina prin urina. Apa joaca un rol important in sanatatea lor – atat calitatea, cat si cantitatea – postul cu apa este aici vedeta, dintre toate variantele de post posibile.
Colonul ajuta enorm la eliminare prin excretie si are nevoie de multe fibre din alimentatie, pentru a preveni constipatia, care angreneaza recircularea toxinelor in corp – iata cum postul alimentar de eliminare (proteine animale) incurajeaza absorbtia de fibre.
Plamanii, creierul, colecistul si intestinele, celelalte organe implicate in detoxifiere, sustin procesul eliminarii toxinelor din corp, ca un intreg! Pe langa procesul natural al detoxifierii, cel sustinut chiar prin post este extre de benefic, caci ajuta corpul si mai mult, mai ales in cazul unor blocaje si simptome deja existente.
Cum arata o zi de post pentru cineva care sustine intentionat si detoxifierea?
Incep (mereu) ziua cu un pahar de apa cu lamaie. Apoi imi misc corpul, fie dansez, fie fac un tip de miscare usoara, ies la soare 30 de minute si ma plimb – incerc sa nu deschid niciun dispozitiv digital. Iau micul dejun, care incepe cu un suc verde, de exemplu urzici, apio, castravete, mar si poate continua apoi fie cu crakers fara gluten cu humus sau pasta de linte asezonate cu patrunjel – aliatul meu principal in detoxifiere, sau cu o salata de fructe – coacaze, afine, mar cu polen crud si cacao nibs. Pranzul de post de detox e un fel de buddha bowl pentru mine, contine o salata cu multe frunze si ceva leguminoase, pentru proteina si ceva cartof dulce sau quinoa, ca sa ma satur. Cina e usoara si cel mai des contine o supa crema cu mung sau alte leguminoase si o mana de frunze (mai putine ca la pranz). Si musai e cu somn mai devreme, hidratare din plin si un pic mai multe pauze ca in zilele acelea pline, care exista si in agenda mea. Pe site-ul meu am un exemplu de o zi de meniu de detox vegan, adica de post. Il poti descarca de aici.
Sfat pentru cine nu a tinut niciodata post?
Un sfat general valabil nu am, doar o recomandare – poate fi mai simplu sa tii post alaturi de prieteni, sa-l transformi intr-o activitate de cuplu sau de grup, sa-l privesti cu multa curiozitate despre corpul tau, dar mai ales despre minte, caci acolo e cheia intre ce credem ca nu poate corpul sa faca si ceea ce e cu adevarat capabil.
Despre Claudia Buneci
Claudia Buneci este health coach, consilier de echilibru hormonal si mama a trei copii. A absolvit cursul de tehnician nutritionist in Romania, apoi Institute for Integrative Nutrition din SUA. Plecand de la dorinta de a intelege cat mai multe despre puzzle-ul care conteaza pentru sanatatea femeii, a urmat mai multe cursuri despre echilibru hormonal, energizare, alimentatie in sarcina si in perioada postpartum. In prezent urmeaza cursuri de medicina functionala la School for Applied Functional Medicine, o formare de 3 ani din Statele Unite ale Americii.
Claudia lucreaza, in prezent, cu femei aflate la premenopauza in cadrul programul holistic Shiny 40. Ea si echipa ei le sustine pe acestea pentru a-si echilibra hormonii prin schimbari de stil de viata.
Mai multe despre activitatea Claudiei gasesti pe site-ul ei, www.pofta-de-viata.ro.
Lasă un comentariu