Cautarile globale referitoare la “beneficiile cafelei negre” au crescut cu 1.450% in ultimele 12 luni
Oamenii sunt din ce in ce mai curiosi in legatura cu efectele consumului de cafea asupra sanatatii, arata o noua analiza realizata de Institutul pentru Informatii Stiintifice despre Cafea (ISIC), prezentata de Asociatia Romana a Cafelei (ARC). Cautarile referitoare la “beneficiile pentru sanatate ale consumului de cafea” au crescut cu 650% in ultimele 12 luni, iar cele referitoare la “beneficiile cafelei negre” au crescut cu 1.450% in aceeasi perioada, oamenii cautand tot mai multe informatii despre efectele uneia dintre cele mai populare bauturi din lume asupra sanatatii.
Primele zece subiecte de interes pentru sanatate variaza de la aportul de cofeina, la valoarea nutritionala si asocierile dintre cafea si o serie de aspecte de sanatate frecvente. In topul cautarilor se afla cele legate de “cafea si cofeina”, oamenii fiind interesati sa inteleaga exact cata cofeina contine o ceasca de cafea.
Analiza include date globale din ultimele 12 luni (februarie 2021 – februarie 2022) si a fost realizata cu ajutorul unei serii de instrumente de analiza Google, cum ar fi Analytics, Search Console, Trends si Keyword Planner.
ISIC a analizat datele cu scopul de a intelege mai bine nivelul actual de cunostinte al publicului si de a raspunde oricaror nevoi de informare cu privire la cercetarile stiintifice si de sanatate legate de cafea si cofeina.

Primele zece cele mai cautate subiecte de sanatate sunt:
- Cafeaua si continutul de cofeina
- Cafeaua si nutritia
- Cafeaua si deshidratarea
- Cafeaua si decafeinizarea
- Cafeaua si hipertensiunea arteriala
- Cafeaua si metabolismul
- Cafeaua si dementa
- Cafea si aroma
- Nivelurile consumului de cofeina
- Cafeaua si somnul
Un sondaj pan-european comandat de ISIC a indicat, de asemenea, o schimbare a obiceiurilor ca urmare a pandemiei, 42% dintre consumatorii de cafea chestionati marindu-si consumul in timpul izolarii si al restrictiilor asociate. O treime (32%) au declarat ca au tendinta de a bea cafea la intervale regulate pentru a intrerupe ziua de acasa sau in momente in care se pot relaxa (30%). De fapt, 35% dintre consumatorii de cafea au declarat ca acum apreciaza mai mult pauzele de cafea1.
Dr. J. W. Langer, medic, conferentiar si jurnalist stiintific, a comentat aceste tendinte emergente: “O noua generatie de oameni incepe acum sa aprecieze componentele nutritionale complexe ale bauturii lor de incredere de dimineata si efectele benefice suplimentare pentru sanatate pe care un consum regulat si moderat le poate oferi ca parte a unei diete echilibrate. Un fapt care este sustinut de un volum tot mai mare de cercetari stiintifice.”
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) concluzioneaza ca un consum moderat de cofeina, de aproximativ 400 mg de cofeina pe zi, sau echivalentul a pana la 5 cesti, poate face parte dintr-o dieta sanatoasa si echilibrata si un stil de viata activ2.
Cofeina este una dintre componentele cheie ale cafelei, o ceasca de cafea continand intre 75-100 mg de cofeina. EFSA a concluzionat ca s-a stabilit o relatie cauza-efect intre o portie de 75 mg de cofeina si cresterea atentiei (concentrarii) si a vigilentei, in special in situatii de atentie scazuta3. Aceste efecte se pot extinde si la alte situatii care necesita vigilenta si concentrare, cum ar fi siguranta si performanta in timpul schimburilor de noapte, conducerea pe timp de noapte si gestionarea diferentelor de fus orar4,5.
Din punct de vedere nutritional, elementul principal al cafelei este apa. De fapt, cafeaua neagra contine mai mult de 95% apa. Desi exista un interes semnificativ referitor la asocierea dintre consumul de cafea si deshidratare, cercetarile sugereaza ca un consum moderat de cafea contribuie de fapt la aportul general de lichide si nu duce la deshidratare sau la pierderi semnificative de lichide corporale6-9.
In ceea ce priveste nutrientii, cafeaua neagra contine o serie de micronutrienti, in special potasiu, magneziu si niacina, iar in general cafeaua neagra contine doar 1-2 kcal la 100 ml10. Este de remarcat faptul ca exista factori care pot afecta acest lucru, cum ar fi adaugarea de lapte, frisca sau zahar la o bautura.
Asocierile dintre consumul de cafea si afectiuni precum Alzheimer sunt la fel de fascinante. Cercetarile sugereaza ca un consum regulat de cafea pe tot parcursul vietii poate avea un efect protector in ceea ce priveste declinul cognitiv si afectiunile neurodegenerative11-14. Acesta este un domeniu in care cercetarile viitoare ne vor ajuta sa intelegem aceste asocieri.
In cele din urma, tensiunea arteriala a fost observata ca un alt domeniu de interes. Desi natura exacta a relatiei dintre cafea si tensiunea arteriala este inca neclara, cercetarile in acest domeniu sugereaza ca, in general, consumul de cafea nu este asociat cu un risc crescut de hipertensiune15,16.
In general, un consum moderat de cafea – de obicei (400 mg), echivalentul a 3-5 cesti pe zi, pe baza analizei Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara privind siguranta cafeinei2 – a fost asociat cu o serie de efecte fiziologice pozitive in literatura stiintifica si se poate incadra intr-o dieta sanatoasa si echilibrata si intr-un stil de viata activ17.
Pentru a afla mai multe informatii si cercetari despre cafea, cofeina si sanatate, vizitati: www.coffeeandhealth.org.
-SFARSIT-
Note pentru editori
- Date analizate cu ajutorul Google Analytics, Google Trends, Google Search Console si Google Keyword Planner in perioada februarie 2021 – februarie 2022.
- Consumul moderat de cafea poate fi definit ca 3-5 cesti pe zi, pe baza analizei Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara privind siguranta cofeinei2.
Despre Asociatia Romana a Cafelei (ARC)
Infiintata in urma cu 20 de ani, Asociatia Romana a Cafelei (ARC) promoveaza interesele comerciale si economice ale industriei cafelei. Asociatia Romana a Cafelei sprijina crearea unei piete a cafelei competitive si transparente, astfel incat consumatorii romani sa beneficieze de o cafea de cea mai buna calitate, la cele mai bune preturi. ARC este deschisa tuturor societatilor comerciale active din industria cafelei din Romania. Membrii ARC sunt: Strauss Romania (www.strauss-group.com), Nestlé Romania SRL (www.nestle.ro), Jacobs Douwe Egberts (www.jacobsdouweegberts.com) si Tchibo Romania (www.tchibo.ro). Informatii despre cafea gasiti si pe site-ul Asociatiei Romane a Cafelei: http://www.desprecafea.info/.
Pentru a va alatura comunitatii iubitorilor de cafea, urmariti paginile de Social Media: https://www.facebook.com/desprecafea.info/ si https://www.instagram.com/desprecafea/
Despre ISIC
Institutul pentru Informatii Stiintifice despre Cafea (ISIC) este o organizatie non-profit, infiintata in 1990 si dedicata studiului si diseminarii stiintei referitoare la “cafea si sanatate” Din 2003, ISIC sustine, de asemenea, un program educational paneuropean, lucrand in parteneriat cu asociatiile nationale de cafea din noua tari pentru a transmite cunostintele stiintifice actuale despre “cafea si sanatate” profesionistilor din domeniul sanatatii.
Activitatile ISIC se concentreaza pe:
- Studiul aspectelor stiintifice legate de “cafea si sanatate”
- Colectarea si evaluarea studiilor si informatiilor stiintifice despre “cafea si sanatate”
- Sprijinirea cercetarii stiintifice independente privind “cafeaua si sanatatea”
- Diseminarea activa a cercetarilor si cunostintelor stiintifice echilibrate privind “cafeaua si sanatatea” catre o gama larga de parti interesate
ISIC respecta etica cercetarii stiintifice in toate activitatile sale. Comunicarile ISIC se intemeiaza pe o baza stiintifica solida si studii stiintifice revizuite inter pares si alte publicatii.
Despre coffeeandhealth.org
Site-ul web www.coffeeandhealth.org este o resursa bazata pe date stiintifice dezvoltata pentru profesionistii din domeniul sanatatii si din alte domenii care ofera cele mai noi informatii si studii despre cafea, cafeina si sanatate. Pentru informatii urmariti contul de twitter: @coffeeandhealth
Referinte
- Censuswide pan European adults survey (March, 2021)
- EFSA (2015) Scientific Opinion on the Safety of Caffeine, EFSA Journal, 13(5):4102.
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2011): Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to caffeine and increased fat oxidation leading to a reduction in body fat mass (ID 735, 1484), increased energy expenditure leading to a reduction in body weight (ID 1487), increased alertness (ID 736, 1101, 1187, 1485, 1491, 2063, 2103) and increased attention (ID 736, 1485, 1491, 2375) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/20061.EFSA Journal, 9(4):2054.
- Nehlig A. (2016): Effects of coffee/caffeine on brain health and disease: What should I tell my patients? Pract Neurol, 16(2):89-95.
- Mets M.A. et al. (2012): Effects of coffee on driving performance during prolonged simulated highway driving. Psychopharmacology, 222(2):337-42.
- Maughan R.J. et al (2003). Caffeine ingestion and fluid balance: a review. J Hum Nutr Diet, 16, 411-420.
- Silva A. M. et al (2013) Total body water and its compartments are not affected by ingesting a moderate dose of caffeine in healthy young adult males. App Physiol Nutr & Metab, 38:626-632.
- Killer S. C. et al (2014) No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population. PLoS ONE, 9(1): e84154.
- Seal A.D. et al (2017) Coffee with high but not low caffeine content augments fluid and electrolyte excretion at rest. Front Nutr, 18;4:40.
- Food Standard Agency, Public Health England, McCance and Widdowson’s The Composition of Foods, 7th, Cambridge, Royal Society of Chemistry, 2014.
- Eskelinen M.H, Kivipelto M. (2010): Caffeine as a protective factor in dementia and Alzheimer’s disease. J Alz Dis, 20 Suppl 1:S167-74.
- Panza F. et al.(2015) Coffee, tea and caffeine consumption and prevention of late-life cognitive decline and dementia: A systematic review. J Nutr Health Aging, 19(3):313-28.
- Wierzejska R. (2017). Can coffee consumption lower the risk of Alzheimer’s disease and Parkinson’s disease? A literature review, Arch Med Sci, Volume 13 (3):507-514.
- Hussain A. et al. (2018) Caffeine: a potential protective agent against cognitive decline in Alzheimer’s disease, Crit Rev Eukaryiotic Gene Expression, Volume 28 (1):67-72.
- Xie C. et al. (2018) Coffee consumption and risk of hypertension: a systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies. J Human Hypertension, 32(2):83-93.
- Navarro A.M. (2019) Coffee consumption and risk of hypertension in the sun project, Clin Nutr, 38(1):389-397.
- ISIC, ‘coffee as part of a healthy diet and lifestyle’. Available at http://coffeeandhealth.org/wp-content/uploads/2016/03/Roundtable-report_Coffee-as-part-of-a-healthy-diet.pdf
Lasă un comentariu