De ani de zile, stimularea metabolismului a fost un obiectiv al fiecaruia dintre noi, deoarece acesta are un impact asupra greutatii, apetitului si procentului de grasime corporala. Cu cat metabolismul tau este mai rapid, cu atat vei arde mai multe calorii, chiar si atunci cand te odihnesti. Cu toate acestea, un metabolism care consuma caloriile rapid poate presupune nevoia de a manca mai mult si/sau adaptarea orarului meselor pentru mentinerea greutatii. Este important sa intelegi cum proceseaza organismul tau alimentele si de ce alimente vei avea nevoie pentru o functionare optima.
Cum produce corpul energie
Desi, teoretic, toate alimentele pot creste nivelul de energie, este important sa intelegi care sunt cele mai bune pentru un nivel sustinut de energie. Carbohidratii complecsi, grasimile sanatoase (avocado si nuci) si proteinele (tempeh, etc.) au nevoie de mai mult timp pentru a fi digerate – oferind astfel senzatia de satietate si asigurand un flux lent si constant de energie, rezultand un indice glicemic scazut. Scazut inseamna bun si iata de ce:
Este nevoie de mai putina energie pentru a digera alimentele cu indice glicemic ridicat sau alimentele de tip “junk”, deoarece sunt bogate in ingrediente rafinate, ceea ce inseamna ca organismul va continua sa fie flamand, semnaland creierului ca vrea mai multa mancare. In mod similar, unul dintre cele mai importante motive pentru care „dietele” esueaza pe termen lung este faptul ca de fiecare data cand sari peste o masa sau iti privezi corpul de nutrientii adecvati, glicemia scade, eliberand in organism un hormon care te face sa arzi masa musculara, nu grasime.
Aceasta reactie creste pofta de carbohidrati pentru a-ti mentine nivelul de energie. Desi carbohidratii sunt si ei o parte importanta a unei mese echilibrate pentru a furniza energie organismului tau, daca te concentrezi mai mult pe satisfacerea necesarului zilnic de proteine, ai putea arde mai multe calorii decat daca sporesti aportul de carbohidrati. Un aport echilibrat de carbohidrati, proteine si grasimi furnizeaza calorii pentru a alimenta exercitiile fizice si pentru a-ti energiza organismul. Ideale in acest sens sunt shake-urile Formula 1 inlocuitoare de masa de la Herbalife Nutrition. Shake-urile Formula 1 contin ingrediente vegane, nu au gluten si furnizeaza mai mult de o treime din doza zilnica recomandata de 25 de vitamine si minerale, per portie.
Puterea mitocondriilor
Mitocondriile produc energia necesara pentru supravietuirea si functionarea tuturor celulelor din organism, inclusiv pentru buna functionare a suprarenalelor. Glandele suprarenale produc hormoni care ajuta la reglarea metabolismului, a sistemului imunitar, a tensiunii arteriale, a raspunsului la stres si a altor functii esentiale. Se spune ca „mancarea este un medicament” si, daca luam in considerare productia mitocondriala si modul in care aceasta afecteaza acesti hormoni, mentinerea sanatatii glandelor supraprenale este esentiala pentru a obtine pierderea in greutate, energie si stare de bine.
Printr-o serie de reactii chimice, mitocondriile descompun glucoza intr-o molecula de energie cunoscuta sub numele de adenozin trifosfat (ATP), care este utilizata pentru a alimenta diverse alte procese celulare. Practic, mitocondriile ajuta la transformarea energiei pe care o luam din alimente in energie pe care celulele o pot folosi.
Exercitiile fizice cresc numarul mitocondriilor, imbunatatind capacitatea organismului nostru de a produce energie.
Doua modalitati excelente de a furniza energie mitocondriilor sunt L-carnitina si creatina din surse alimentare naturale. Nu numai ca ajuta la furnizarea de energie pentru organism, dar sunt esentiale pentru dezvoltarea masei musculare. Ambele pot fi obtinute din belsug din proteine de origine animala, cum ar fi carnea provenita de la vite hranite cu iarba, oua si carne de pasare; proteinele vegetale, cum ar fi fasolea, nucile si semintele, pot fi de asemenea eficiente.
Suplimente care cresc nivelul de energie
Pentru un boost de energie, vitaminele B sunt excelente. Vitaminele B sunt solubile in apa, prin urmare organismul absoarbe doar atat cat are nevoie, iar excesul este eliminat prin urina. Adesea, daca suntem foarte activi, nu avem o dieta echilibrata, consumam alcool in exces sau folosim diverse medicamente, este posibil sa avem un nivel scazut de vitamine B.
Vitamina B12 joaca un rol important in productia de energie, deoarece ajuta la transformarea alimentelor pe care le consumam in energie pe care celulele o pot folosi, ajuta la formarea globulelor rosii, necesare pentru functionarea plamanilor si transforma grasimile si proteinele in energie.
- Vitamina B1 (Tiamina) este utilizata de creier si de sistemul nervos
- Vitamina B2 (Riboflavina) combate stresul oxidativ
- Vitamina B3 (Niacina) sustine unele functii de baza ale creierului
- Vitamina B5 (acid pantotenic) sustine neurotransmitatorii importanti (substante chimice din creier)
Spanacul gatit, broccoliul, varza kale, stevia, frunzele de mustar, mangoldul, frunzele de sfecla, broccoliul chinezesc sunt toate alimente care stimuleaza energia, continand clorofila, magneziu si vitaminele B.
In afara vitaminelor B, CoQ10 (sau ubiquinol) stimuleaza centrul energetic al celulei (adica mitocondriile) sa produca mai multa energie. Ubiquinolul se gaseste in fiecare celula din corp, iar odata cu inaintarea in varsta, rezervele din organism scad.
Fierul are un rol in generarea de energie din nutrienti. De asemenea, contribuie la transmiterea impulsurilor nervoase – semnalele care coordoneaza actiunile diferitelor parti ale corpului.
Un nivel ridicat de energie este adesea obiectivul nostru final si ne face sa ne simtim bine, dar intelegerea modului in care adoptam o alimentatie adecvata pentru a atinge acest obiectiv este si mai importanta pentru sanatate. Stimularea metabolismului este posibila atunci cand exista o intelegere a modului in care organismul produce energie si a modului in care diferitele alimente afecteaza glicemia.
Despre Michelle Ricker, RDN
Michelle Ricker este director al departamentului Educatie si formare in domeniul sanatatii la nivel global in cadrul Herbalife Nutrition si are peste 25 de ani de experienta in domeniul nutritiei, fitness-ului si genomicii. Este nutritionist dietetician inregistrat (RDN), detine o diploma de licenta in dietetica de la Universitatea din Dayton si este instructor de sanatate si fitness certificat de Colegiul American de Medicina Sportiva (ACSM) si Academia Nationala de Medicina Sportiva (NASM).
Inainte de a se alatura echipei Herbalife Nutrition, Michelle a detinut functiile de director de nutritie pentru DaVita Kidney Dialysis, director de cercetare si dezvoltare pentru Apex Fitness Inc. si detine un brevet de terapie intravenoasa pentru pacientii cu dializa. In cariera sa, a lucrat ca dietetician pentru mai multi sportivi profesionisti. Continua sa tina prelegeri in SUA si in strainatate despre stiinta nutritiei si nutritia sportiva. Sprijinul continuu oferit de Michelle initiativelor legate de wellness i-a adus locul al doilea in cadrul concursului Let’sMove! Concursul Healthy Apps Game Jam.
Lasă un comentariu